tisdag 18 mars 2008

Pelargoner - för alla sinnen!


En växt som vi arbetar mycket med är pelargonen. Dels är den bra för att den ger jobb under stor delen av året. Den ska väckas på våren, man tar sticklingar och planterar om den. Under sommaren behöver den pysslas om lite, nypa visset, gödas och ev. planteras om. På hösten ska den tas in, även då kan man ta sticklingar och den ska förberedas för sin vintervila. Eftersom det finns så många olika sorters pelargoner och med olika egenskaper så drabbas man lätt av ett habegär!


Pelaronen är även fantastisk när det gäller att stimulera sinnena. Det finns så otroligt många sorter, med mjuka blad, lite klistriga, stickiga blad, stora färgrika blommor och pyttesmå som man bara måste jättenära för att se. Bland doftpelargonerna finns det de som doftar choklad, apelsin och rosor mm. Vissa sorter kan man även använda i bakning och det har till och med tagits fram en egen grupp som kallas gourmetpelargoner som man kan använda i matlagning!

En pelargon med väldigt tilltalande blommor är rosenknoppspelargonen Appleblossom Rosebud. Varje blomma är som en liten ros


Blommorna hos Black Knight. En fantastisk änglapelargon (kallas också ibland pensepelargon, men änglapelargon ska visst vara det rätta.)Inte så stora blommor, men Chocolate Peppermint har bara SÅÅ underbart lena blad, speciellt de nyaste små och en härlig doft av mintchoklad.


Detta är en äggskalspelargon som heter Elmsett. Varje blomma har ett mönster av prickar och ränder och man kan titta hur länge som helst på dem!


En hängpelargon som vi inte har något namn på, men som vi kallar polkagrispelargon. Den får massor med färggranna blommor i vitt och rött.


Avslutningsvis, en pelargon med en helt otrolig växtkraft. Det är en zonalpelargon som heter Stilleryd efter en gård i Karlshamn. Vi fick en gren av Gunnel Carlsson (programledaren för Gröna rum) när hon var här och föreläste för ett par år sedan. Från den grenen fick vi 5 sticklingar som tog sig allihopa. På ett år kan den bli ca 1 meter hög och blommar

Inga kommentarer: